zeytinli açma ( babaanne kısmeti)


Peygamberimiz(sav),“Merhamet etmeyene merhamet edilmez, buyurmuştur!” (Müslim, Fedâil, 66)

Dinimizin emri olan büyüklere saygıyı, küçüklere merhamet etmeyi başta biz anne babalar olarak çocuklarımıza öğretmeliyiz. Merhamet etmeyene merhamet olunmaz prensibini gençlerimize anlatmalıyız.

Yaşam devam ettiği müddetçe bu günün gençleri yarının yaşlılarıdır. Bu hayatta gençliğin ömür boyu korunamayacağı açıkça gözükmektedir. Öyle ise, bizim de bir gün yaşlanacağımızı hiçbir zaman unutmamalı, yaşlılara, özellikle anne-babamıza, dedelerimize, ninelerimize saygıda kusur etmemeli onların hayır dualarını almak için ihtiyaçlarına cevap vermeliyiz. Bu konuda da gençlerimize örnek olmalıyız. Sevgili Peygamberimizde yaşlılara her zaman hürmet etmiş, saygıda kusur etmemiş ve bir şey ikram edileceği zaman önceliğin onlara verilmesini istemiş ve her konuda onların yardımına koşmamız gerektiğini bizzat kendi hayatında yaşayarak bizlere göstermiştir Bize güzel bir örnek olmuştur." (alıntı)



Aynen böyle olmalı çok fazla söz de etmek istemiyorum. Ama büyüklerimizi unutmamalı hatta hiç aklımızdan çıkarmamalı... Bugün bende babaanneme gideceğim giderken de ona bu güzel zeytinli açmaları götüreceğim.(bu arada resim tarihi sizi yanıltmasın makinenin azizliği ) Aslında son altı aya kadar babaannem de bizi ziyaret etmekten çok keyif alırdı lakin Umre ziyaretinde o heyecan ile olsa çok zorlamış bacağını dizinden aşağı inanılmaz ağrıları vardı. Çok şükür iyiye gidiyor. Ama artık eskisi kadar dışarı çıkamıyor. Çok üzülüyorum ben hep onun o hareketli keyifli haline alışmışım gözlerim bu halini hiç sevemedim. İnşallah iyi olacak inşallah ben yine onu ağırlayacağım. Yada olmadı biz ona misafir olacağız. 
Açmamız malum klasik tarif ben yine de not düşeceğim şekil verirken ayrıca zeytin ezmesi ile şenlendirdik hepsi bu..

Malzemeler:
1 çay bardağı süt 
1 çay bardağı su 
1 çay bardağı sıvı yağ
3 yumurta(birinin sarısı üzerine)
1 paket yaş maya 
1 çorba kaşığı şeker 
1 tatlı kaşığı tuz 
 un
yapılışı: 
*süt ve su ılındırıyor mayayı ve şekeri içinde eritiyoruz.
*sırası ile yumurtaları tuzu ve sıvı yağı ekliyoruz.
*unumuzu yavaş yavaş ekleyelim zira katı bir hamur istemiyoruz.
* yarım saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz.
* hamurumuz neredeyse iki katı kadar kabarınca şekil verirken içine zeytin ezmesi sürüp fırın tepsiye diziyoruz. üzerine yumurta sarısını sürüp on dakika kadar daha tepside mayalandırıp fırına veriyoruz. derece konusunda çok fazla öneri vermek istemiyorum zira hepimizin kullandığı fırınlar farklılıklar gösterebilir ama ağır ve güzel pişsin diyorsanız en fazla 180 derece olsun afiyet olsun.
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hiç yorum yok:

Bu blogtaki yazılar, izinsiz kullanılamaz... Blogger tarafından desteklenmektedir.