TEREYAĞ (butter)



 TEREYAĞ 
(ev yapımı)


 Merhaba 2014 dün son günlerini yaşadığımız su günlerde yılın son postunu da yazmaya üşenmeyeyim dedim. Bir ara şu internet sorunumuzu da halledersem her şey eminim yeni yılda çok güzel olacak en azından yılı iyi güzel anlarla bitiriyorum... Şüphesiz hep mutlu geçmedi geçen yıl ama mutsuzda değildi. Çok şükür evlatlarım sağlıklı anam babam başımda Allah eksikliğini göstermesin e bide sevdiceğimle huzur içindeysem her şey yolunda demektir. Her şey çok güzel olacak inşallah umutlar mutluluklar ile inşallah gel 2015 biz dört gözle seni bekliyoruz.
Sağlık mutlulukla geçireceğimiz bir yıl diliyorum.
Bu yılın son tarifi ev yapımı tereyağı olsun. Gelelim tarifine aslında zor meşakkatli görünse de öyle uzun uzadıya bir tarifi yok mesele çok büyük sabır göstermekte...
Canım kardeşim aracılığı ile güvenilir ellerden her hafta aldığım çiğ sütümü kaynatıp sabahında üzerinde oluşan kaymak tabakasını toparladım, elbette bu 3 -5 kilo süt ile olmadı sanırım 1.5 aydır her hafta aldığım sütten topladığım dondurucumda muhafaza ettiğim kaymaklardan yaklaşık yarım kilo civarı tereyağı elde ettim.
sıcak suyu eklediğimiz hali
Bu işlemi kaymakları eriterek işe başladım oda ısısında buzunu çözdürdüğüm kaymakları bir kabın içinde yada mikser ile çırpın ben yayık biçiminde çalkalayarak elde ettim. Daha sonra üzerine el yakmayacak kadar sıcaklıkta 1 bardak su ile çırptım. Sonrasında ise bu suyu süzüp buzlu su ile çırptım. Son olarak buzlu suyu da süzdükten sonra 5 dakika kadar buzlukta beklettim. Buzluktan aldığım yağı temiz suyu elde edene kadar soğuk su ile yıkadım. Yıkama işlemi yağın uzun süre dayanmasını sağlamaktadır. Ve son olarak duru suyu elde etiğim yağı şekil verip buzdolabına kaldırdım.
buzlu suyu eklediğimiz hali

Umarım keyifle hazırlayacağınız ve sevdiklerinize gönül rahatlığı ile yedireceğiniz bir tarif olur.

Afiyet olsun.



ve yıkama işlemi
balangıcı
su bir
hayli bulanık

















yıkama işlemini
 son su yeterince
 berrak oldugun da
 bitiriyoruz.
















son süzme işlemi
sonrası sekil
verip dolaba
kaldırıyoruz



















16 yorum:

  1. Oyyy bu tereyagi ile kurabiye yapip yemeli:)) ellerine saglik canimmm, o simsicak yorumun beni nasil mutlu etti anlatamam .coook tesekkur ederim ,kocaman da operim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim keyifle muhabbetle inşallah bol bereketli güzel bir etkinlik olur.bende öperim.. ;)

      Sil
  2. harika ev yapımı olur da harika olmaz mı ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar Filiz hanımın etkinliğinden geliyorum,
    Sizi takibe aldım bende sayfama beklerim...
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Tereyağ yapmaktan kolay da uygun süt bulmak çok zor herhalde.Elinize sağlık.Etkinlikten ulaştım ve sizi takibe aldım, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler nergis mevsimi katılıyorum güvenilir sut şart ama sonuç bu kadar güzel olunca sut konusu da hata yapmadığını daha iyi anlıyorum.

      Sil
  5. Merhabalar.. Blog ziyareti oyunu vesilesiyle bloğunuzu ziyarete geldim:)))
    2015 istediğin her şeye kavuşacağın bir yıl olsun... sağlıklı,keyifli ve en önemlisi sağlıklı bir yıl diliyorum... sevgilerimi bırakıyorum...:)

    YanıtlaSil
  6. Süper bir tarif olmuş. Kendi yağımızı elde etmek çok güzel.
    Ellerinize sağlık.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim birgulcum bencede cok saglikli ve tazecik tavsiye ederim. Ayrica bende senin odullere bayildim en kisada sende misafirim.

      Sil
    2. Tesekkur ederim birgulcum bencede cok saglikli ve tazecik tavsiye ederim. Ayrica bende senin odullere bayildim en kisada sende misafirim.

      Sil
    3. Beklerim her zaman. Sevgiler

      Sil

Bu blogtaki yazılar, izinsiz kullanılamaz... Blogger tarafından desteklenmektedir.