8 Nisan 2013

DIZMANA

Dızmana muhteşem bir lezzete sahip Trakya yöresine ait hamur işidir.

"Dızmana özellikle Selanik ve Rodop göçmenlerince Trakya mutfağına taşınmış bir çeşit göçmen pidesidir. Yumuşak pamuk gibi ve çokça yapılan bir hamur işidir. Göçmenlerin yerleştirildiği yerlerde etkileşimler sebebiyle değişik adlar alsa da en geleneksel adı olan "dızmana"nın kullanılması tercih edilmelidir.
Zira farklı farklı yerlerden gelen göçmenlerin yemek kültürüyle yöreye taşıdıkları mutfak ürünleri, aralarındaki nüans farklarına bakılmaksızın kolaylık olsun diye başına "göçmen" ibaresi konularak bir başlık altında toplanmaktadır. Bu örnekte olduğu gibi; "Göçmen pidesi" diye de anılan bir çok pide-börek yapılıyor olsa da, onu geleneksel adıyla yöre mutfağında isimlendirmek diğerlerinden ayrıştıracak ve nüansları ortaya çıkaracaktır.
Üzerine yoğurtlu kaymak sürülmesi esastır. Buna karşılık kaymak bulmak konusunda sıkıntı yaşandığında yerine süt katılmaya başlanmıştır. Emek yoğun köy sofralarında öğün karşılamak için dahi sofraya gelen dızmana yaz aylarında ayran veya hoşaf ile, kış aylarında ise özellikle pekmez ile yenilmektedir. Sıcak olarak servis edilir."


Öncelikle dızmana ne imiş onu bilmeyenlerimiz için bir kısa geçelim dedim.
sonra o muhteşem lezzeti size nasıl anlatacağımı düşündüm durdum, herhalde bu mümkün değil lakin bir sabah kahvaltısında denemenizi tavsiye ederim. Emin olun dızmana ile birlikte sizde o günün yıldızı olacaksınız.
Bu güzel tarifi güzeller güzeli arkadaşım www.seviminaskanasi.com sitesindeki dızmana tarifini kulladım inanın muhteşem oldu. 

Dımana hamur için
1 su bardağı süt 
1 su bardağı su
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 paket instant  maya
1 tatlı kaşığı tuz
un  

İç malzemesi
beyaz peynir

Üzeri için
2 çorba kaşığı teremyağ
2 çorba kağışı kaymak

Yapılışı: Süt,su ılık kıvamda iken tuz ve maya eklenir karıştırılır. daha sonra sırasıyla yumurta, sıvı yağ eklenir. Hafif ele yapışan bir hamur elde edene kadar un eklenir. ve mayalanmaya bırakılır. İki katına ulaşan hamurdan minik bezeler koparılıp içine peynir konur ve yağlanmış tepsizye dizilir genelde hamurların üzerine iki parmak ili bastırılır lakin biz iç malzemeyi bol tutunca bastırmadık üzerine erittiğimiz teremyağ ve kaymak karışımını yumurta fırcası ile iyice yedirip fırına verelim. 180 derece iyidir. üzeri nar gibi kızaracak ve yemeye doyamayacaksınız.
Afiyet olsun





4 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım harika gorunuyor:) bayıldım

    YanıtlaSil
  2. Adını bilmiyordum, anneannem çok yapardı rahmetli.Biz kaymaklı börek derdik .Ama bir de yufka ile yapılanı vardı ona da kaymaklı börek veya kıvırma denirdi.Yufka açmaya vakit yoksa mayalısı yapılırdı.Hem hüzünlendim hem canım istedi..Çok teşekkürler (Romanya göçmeniyiz biz de bu arada)

    YanıtlaSil
  3. Efsane çok teşekkür ederim ben biraz anadolu biraz karadenizliyim lakin bütün çocukluğum yugoslav ve bulgaristan göçmenlerinin arasında geçti ve çok güzel bir çocukluktu nihayetindede bu iki karışımın bir leştiği eşimle evlendim tam bir karma yani :) onendenle çok uzak değilim bu tatlara çok memnun oldum.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.