kavala kurabiye |
Merhaba,
Pastacılık ve ekmekçilik okulunda öğrendiğim ve benim de damak zevkime hitap eden nadir tatlardan Kavala kurabiyeden bahsetmek istiyorum.
Yunanistan'ı görmek nasip olmadı ama okudukça araştırdıkça zamanın yok edemediği en önemli detayların damak tadı olduğunu öğreniyorsunuz.
Yunanistan'ın liman kenti olan Kavala'dan Edirne'ye ve oradan Türkiye ve hatta dünyaya yayılmış bir lezzet Kavala kurabiyesi..
Adından da anlaşılacağı gibi Yunanistan ve balkanların en önemli şehirlerinden biri; Kavala'dan alan bu nefis kurabiye Mutfağımıza Osmanlı zamanından kalan harika tatlardan biridir.
Yunanistan'ın Kavala kentinde yapılan bu kurabiye kavrulmuş un , pudra şekeri , badem ve tereyağının muhteşem birleşimidir.
1387 den 1912 ye kadar bir Osmanlı toprağı olan Kavala ,balkanlar ve Osmanlı toprakları açısından önemli bir yere sahipti. Orta çağ surlarıyla kaplı kavala , kendine özgü mimarisi ve Kanuni'nin yaptırdığı su kemerleri ile önemi artmıştır. bu şehir de yapılan kavala kurabiyesi ise Osmanlı mutfağına ait geleneksel bir lezzettir.
Mısır valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa 1769' da Bu şehirde doğmuştur. Evi bir müze olarak korunmaktadır.
Türkiye Osmanlı toprakları dağıldıktan sonra mübadele zamanında gelen Kavalalılar, bu geleneksel lezzeti devam ettirip atalarının marifetlerini göstermeye devam etmişlerdir. Ayrıca Türkiye de kavala kurabiyesini özellikle Edirne'de yiyebilirsiniz. Aslanzade ve Keçizade nin ustalıkla yaptığı kurabiyenin farkını, ağzınıza attığınız anda fark edeceksiniz.
Kavala ile ilgili bu kadar bilgiden sonra kurabiyenin tarifini verirken neden iki ölçü verdiğimi açıklamak istiyorum. Genelde bu tür internet tarifleri risk taşıdığından en güzeli az ölçüde anlamaktır.
Siz de ilk deneme için 1. ölçüyü yapabilirsiniz. ayrıca
UNSUZ YAĞSIZ KURABİYE tarifime buradan ve
OCAK ÜSTÜ KALIP İLE YAPTIĞIM KURABİYE tarifime de buradan
KAVALA KURABİYE malzemeleri:
- ölçü
- 175 gr un
- 75 gr kavrulmuş un
- 75 gr pudra şekeri
- 185 gr tereyağ yada (sadeyağ)
- vanilya
- 60 gr kırık badem
- 25 gr toz badem yada fındık
2. ölçü
- 350 gr un
- 150 gr kavrulmuş un
- 150 gr pudra şekeri
- 370 gr tereyağ (sadeyağ)
- vanilya
- 125 gr kırık badem
- 50 gr toz badem
KAVALA KURABİYE yapılışı:
- Kavala kurabiyesinin en önemli kısmı kavrulmuş unudur. o nedenle verilen ölçüdeki unu yakmadan yağsız bir tavada kokusu çıkana kadar kavuralım. soğumaya bırakalım.
- Geride kalan unu eleyerek tezgaha havuz biçiminde açılır.
- Kavrulmuş un soğutulup ilave edilir. Kenarına toz ve kırık badem vanilya koyulur.
- içine yağlar ve pudra şekeri koyularak yumuşatıldıktan sonra bütün malzemeler karıştırılarak hamur hazırlanır. Bu yoğurma işi biraz meşakkatli ve yorucu olabiliyor. eğer robotunuz var ise onda yapabilirsiniz. yoksa biraz sabırlı olmanız gerekecek...
- Hazırlanan hamur yaklaşık 15-20 dk buzdolabında dinlendirilir.
- Kavala kurabiyesi için hazırlanan hamur 5 mm kalınlığında açılıp kalıpla kesildikten sonra yağlı kağıt koyulmuş tepsiye dizilir.
- Önceden ısıtılmış fırında 160 derecede yaklaşık 15-20 dakika da fazla pembeleşmeden pişirilir.
- soğuduktan sonra pudra şekerine bulanır.
Bayilirimmm. Uzun zamandir yemedim, eline saglik 😊
YanıtlaSilOyleyse kesinlikle dene deryacim sonuc kesin 😘😘
YanıtlaSil