HUMUS TARİFİ

humus-kakuleninbebekleri

HUMUS {houmouss}


Humus, nohut ve tahine limon suyu, sarımsak, tuz, kimyon, kırmızı biber ve zeytin yağı eklenerek yapılan Orta Doğunun mezesidir. Hummus Arapça nohut anlamına gelirken, Houmous ve Hummus diye yazılıp okunur.

Humus Ortadoğu ülkelerinde pide, domates ve salatalıkla tüketilen kahvaltılık, ana yemek öncesi atıştırmalık yada başlı başına bir öğün olurken Avrupa ve Amerika da cips ve türevleri ile tüketilen bir sos olarak bilinir. Daha ziyade Arap ülkelerinde ve yine Ortadoğu da İsrail de çok tüketilirken Bizim Ülkemiz de ve Yunanistan da geleneksel bir yemek olarak tüketilmektedir.

Bu kadar bilgiden sonra tarifi verelim. Birde tariften sonra belki listenize eklemek istersiniz diye buraya bir haydari bir de börülce salata tariflerimi ekliyorum.


Afiyetle ve Sevgiyle

Kakule

Hummus Malzemeler;
  • Nohut
  • Tahin
  • Sarımsak
  • Limon suyu 
  • Zeytin yağı
  • Tuz,
  • Kimyon
  • Kırmızı toz biber
Hummus Hazırlık ve sunum


Kuru nohut yumuşaması için Önceden suya yatırılır.
Nohutun cinsine göre ıslatma işlemi bir kaç saat veya bir güne çıkabilir.
Suyu süzülen yumuşamış nohut tencereye alınıp üzerini geçecek kadar su eklenir. kabukları ayrılmaya başlayana kadar haşlanır.
Nohutun kabukları soyularak bir miktar su ile püre haline getirilir. Kaynatmış olduğunuz sudan ekleyebilirsiniz.
Püre haline getirdiğimiz Nohuta sarımsak, tahin, limon suyu ekleyip, baharat ve tuz ile tatlandırılır.
Kimyon , nane, dereotu eklenebildiği gibi eklemeden tüketmekte bir tercihtir.
Kıvamında ki değişimler daha katı yada sıvı olması durumunda koyulaştırmak için azıcık yağ seyreltmek için ise su eklenebilir. Tabağa alınan humus üzerine sızma zeytin yağı gezdirip ince kıyılmış maydanoz ve toz kırmızı biber eklenir. Yarım somun ekmek , Pide dilimleri tercihen zeytin ve turşu ile servis edilir. 
Pratik hazırlama; 
Zahmetli bir hazırlık aşaması olan humusun kıvamını tuttturmak çok kolay olmuyor. o nedenle humus mezesi hazırlığını kolaylaştırmak için tüm malzemeleri birleştirip mutfak robotundan geçirebilirsiniz.
Kızarmış tavuk veya kırmızı etin yanında nefis bir meze olarak sunabilirsiniz.
humus-kakuleninbebekleri



3 yorum:

Bu blogtaki yazılar, izinsiz kullanılamaz... Blogger tarafından desteklenmektedir.