OKULA DÖNÜŞ ZAMANI



Eylül ayı sarı yaz demektir. Ne sıcak ne soğuk serin akşam üstleri ve nihayet okula dönüş vaktidir. Yaz tatilini bitirmeye başladığımız bu sarı sonbahar günlerinde  bir çok ebeveyn için ufaktan  bir telaş başlar. Okulların açılması ile başlayan trafik ve hayat rutinini dahada hızlandıran bir süreçtir.
Okula Dönüş tarihi ve alışveriş
Sonbaharın bu ilk günleri ile birlikte okulların açılacağını hepimiz biliyoruz. Lakin kesin tarih , ön hazırlık haftası olacak mı? gibi sorular kafamızın içinde döner durur. Okula dönüş tarihi 9 Eylül olarak verilirken alıştırma haftası daha kısa tutularak 5-6  Eylül tarihleri iki gün olarak belirlenmiştir. Bu okula dönüş yolunda çocuklardan çok velilerin heyecanı görülmeye değer. Çocuklar okul heyecanı yaşarken bir çok velinin kafasında ise uzayıp giden alışveriş listeleri vardır. En uygun alışveriş siteleri araştırılır fiyatlar karşılaştırılır ve en nihayetinde bütçeye en uygun olduğu kadar miniklerin de isteklerini gözeterek alışverişler tamamlanır. Okula dönüş yolunda bu bütçe işini yapacağımız çok seçenek var evet ama çok önemli bir detayı da lütfen atlamayalım. Çocuklarımızın eğlenceli resimlerle daha cazip hale getirilen özellikle kırtasiye ihtiyaçlarının özellikle TSE ve CA ibaresini aramak ve güvenilir sağlıklı ürünleri tercih etmekte önceliklerimiz arasında olmalıdır.
Beslenme, Ödev ve okulda zorbalık
Okul demek bir düzen ve rutini hayatımıza oturtmak demektir. Okula dönüş macerasının en can alıcı yeri de miniklerin beslenme alışkanlıklarıdır. Şimdilerde her ne kadar yasak olduğu söylense de bir çok okul kantininde abur cubur ürünler satılmaktadır. İşte bu ürünlerin cazibesini azaltacak en güzel seçeneklerde kendi mutfağımızdan geçiyor. Minik kurabiyeler, bezeler,çıtır tuzlu çubukları eğlenceli paketleme kağıtları ile süsleyip beslenme çantalarına bir de mini bir not iliştirdiğimiz zaman bir canavar gibi hepsinin silip süpürecektir.
Çocukların beslenmesi kadar okula dönüş  keyfini kaçırma da çok önemli bir yer tutan ödev zorunluğudur.. Her ne kadar küçük sınıflarda ödev zorunluluğu olmadığı belirtilse de  o gün işlenen konuları pekiştirmek adına çalışmaların üzerinden geçmesi gerekli görülür. Tekrar yapması ileri okul dönemlerinde düzen ve alışkanlıklarına bir kolaylık sağlayacaktır. O gün arkadaşlarına kavuşma gibi heyecan verici duygular okula dönüş yolunu eğlenceli hale getirse de ödev ve ders zorunluluğu da durumu bir o kadar can sıkıcı yapar. Bu dönemde özellikle ilk kez okul ile tanışan miniklere daha sabırlı ve anlayışlı olmak bu kaygıları ortadan kaldıracak ve okula dönüş dönemini kolaylaştıracaktır. Son olarak ele almak istediğim ve pek dillendirmek istemediğim okulda zorbalık  maalesef bir çok çocuğun yine kendi akranları tarafından maruz bırakıldığı bir durumdur. Çoğu zaman iyi niyetle oyunlara karışmayan arkadaşlarını iştirak etmeye zorlaması ve yiyeceklerini paylaşmayan akranlarını zorlaması ile başlayan bu durum maalesef sözlü şiddetle devam eder.  Daha sonrasında ısrarlar kar etmediğinde ve durum tespit edilemediğinde bu durum bir çok kez fiziksel şiddetle sonuçlanır. Bu tür durumları yaşama ihtimaline karşı çocukların kafasını karıştırmadan sade bir dil ile anlatılmalı ve kendisine yapılmasını istemediği hiç bir davranışın başkasına yapmaması gerektiği anlatılmalıdır. Çok sık karşılaşılan ve tek taraflı çözülemeyen bu tür zorba davranışlar okula dönüş heyecanı yasayan minikleri kaygılandıran en önemli duyulardan biridir.
Anne, baba hatta kardeşlerinin katılımı ile yapılabilecek uzun samimi aile sohbetlerin bu kaygıları en aza indireceğini umut eder. Keyif dolu huzurlu bol eğlenceli bir dönem geçirmenizi dilerim.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hiç yorum yok:

Bu blogtaki yazılar, izinsiz kullanılamaz... Blogger tarafından desteklenmektedir.